Recenta decizie a Ministerului Educației de a desființa pragul mediei privind acordarea burselor de merit la nivel gimnazial și liceal din anul școlar ce bate la ușă nu a trecut neobservată. CANCAN.RO a încercat să descifreze misterul acestei decizii ușor surprinzătoare, în care accentul va cădea mai degrabă pe buna purtare decât pe performanța intelectuală.
Fost ministru al Educației în patru rânduri, Ecaterina Andronescu a găsit cel puțin două explicații ale proiectul de ordin anunțat deja de actuala conducere a Ministerului Educației.
„Dispariția pragului mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu poate avea mai multe explicații. Cea dintâi e legată de consecințele modului în care s-a făcut notarea copiilor în perioada pandemiei. Cine își amintește, ministrul Educației din acea perioadă a recomandat ca notarea copiilor să se facă într-un fel de negociere cu părinții. Eu când am auzit chestia aceea m-am îngrozit. Evaluarea copilului trebuie să țină strict de profesor, fiindcă el știe cel mai bine ce a acumulat elevul său la momentul respectiv. Școala trebuie să continue să facă educație și prin evaluarea elevului și a cunoștințelor acestuia, într-un moment sau altul”, a precizat Ecaterina Andronescu pentru CANCAN.RO.
(CITEȘTE ȘI: Controverse legate de voucherele pentru meditații. Ecaterina Andronescu: „Nu trebuie să aruncăm cu pietre în sistem!”)
Obișnuită cu bunul mers al lucrurilor legate de conducerea unui minister, fostul lider pesedist e de părere că nu trebuie ignorat în niciun caz și un alt amănunt, la fel de important, cel legat de bugetul instituției.
„Pe de altă parte, nu știm nici cum arată bugetul ministerului și ca atare poate sta și acest amănunt, deloc de neglijat, în atenția actualei echipe care conduce Educația. Una peste alta însă, după părerea mea, copiii trebuie încurajați, chiar și în actualele condiții, care poate nu sunt dintre cele ideale, către performanță. Însă nu doar vânarea notelor mari ofera performanță. Poate fi o soluție și mediatizarea atâtor elevi foarte buni, care fac multe lucruri din pasiune și nu pentru notele maxime, obținând rezultate extraordinare. Aceia putem fi siguri că nu aleargă după note. Iar ei ar trebui mult, mult mai bine mediatizați. Fiindcă puterea exemplului, după mine, încă contează, chiar și în rândul celor mai tineri!”, adaugă Ecaterina Andronescu.
Care nu ezită să tragă și un semnal de alarmă către întreaga societate!
„Poate că societatea, în ansamblul ei, va fi mai atentă la performanță și o s-o încurajeze așa cum nu s-a mai făcut acest lucru în ultimele decenii, fiindcă nu doar școala trebuie să facă asta! Noi toți trebuie să încurajăm performanța!”, e de părere fostul ministru.
Ministerul Educației, condus de ceva vreme de fostul consilier prezidențial Ligia Deca, a pus recent în dezbatere publică un proiect de ordin privind noua modalitate de acordare a burselor școlare, începând din acest an școlar, 2023-2024.
Printre noutățile proiectului se numără eliminarea pragului mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu.
În schimb, ar urma să primească burse de merit primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie, în ordine descrescătoare, cu condiția ca elevii nominalizați la primirea burselor să aibă media maximă la purtare.
Totodată, bursa de merit va crește în acest an școlar de la 200 de lei la 450 de lei pe lună, potrivit noii Legi a Educației.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.